Утре, 3.12.2019 г., Бисер Петков ще предаде поста министър на труда

...
Утре, 3.12.2019 г., Бисер Петков ще предаде поста министър на труда
Коментари Харесай

Бисер Петков ще предаде поста министър на труда и социалната политика на Деница Сачева

Утре, 3.12.2019 година, Бисер Петков ще съобщи поста министър на труда и обществената политика на Деница Сачева.

Церемонията ще се организира от 12 часа в Министерството на труда и обществената политика.

Коя е Деница Сачева?

Специалист по връзки с обществеността, дълготраен деятел в неправителствения бранш, на два пъти претендент за народен представител от десницата, някогашен член на здравната каса от първите години на основаването й, взела участие в създаването на някои от първите стратегически документи за промени в опазването на здравето по времето на министър Илко Семерджиев (1999 - 2001 г.), зам.-министър в общественото и в просветителното министерство по времето на държавни управления на ГЕРБ. Това ненапълно разказва активността в последните към 20 години на Деница Сачева – препоръчана от премиера Бойко Борисов и най-вероятен предстоящ нов обществен министър.

Във властта

Сачева стартира кариерата си в Министерството на труда и обществената политика, където заема разнообразни позиции - от експерт до началник бранш в Националния център за обществено подкрепяне. През 1999 година тя става и един от първите 10 чиновници на Националната здравноосигурителна каса, където работи като шеф на дирекция " Международно съдействие, европейска интеграция и планове ". За година и половина е шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето (1999 - 2001 г.) Илко Семерджиев в държавното управление на ОДС с министър–председател Иван Костов. Участвала е в екипа, създал и съставил Националната здравна тактика 2001 – 2010 година

Там отговоря също за връзките с интернационалните институции, Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Прави два опита да стане депутат - по време на предварителните парламентарни избори през 2013 година поведе листата на ДСБ в Хасково, а на идната година оглави листата на коалиция " Десните " в София. Макар от години да е известна с активизма си в разнообразни сфери – от обществени и здравни действия, през интеграцията на ромите и в поддръжка на начинания за цивилен свободи в Сирия, Деница Сачева притегли и вниманието през втория мандат на кабинета Борисов, когато стана един от гневните критици на тогавашния здравен министър Петър Москов. В блога си, в обществените медии и при разнообразни свои участия тя намерено се противопоставяше на водената от него " популистка " политика.

Затова включването й в същото това държавно управление беше сравнителна изненада – Борисов я направи заместник-министър на труда и обществената политика, където остана от 2016 година до април 2017 година От 2017 година до в този момент е заместник-министър на образованието. В просветителното министерство Сачева дава отговор за приобщаващото обучение – за децата със специфични просветителни потребности, със заложби, както и за деца от обществено слаби фамилии. Връзки с обществеността и неправителствена активност Деница Сачева е магистър по връзки с обществеността от Факултета по публицистика и всеобща връзка към Софийския университет " Св. Климент Охридски " и магистър по здравен мениджмънт от университет " Проф. доктор Асен Златаров " - гр. Бургас.

Дипломиран бакалавър по обществена педагогика от Югозападен университет " Неофит Рилски ", гр. Благоевград. Тя е била ръководител на Българската асоциация на пиар организациите, както и притежател на учредената от нея през 2001 година пиар организация " Интелдей солюшънс ". За една от своите информационни акции организацията получава и номинация от Организация на обединените нации. За своята правозащитна активност като представител на " Интелдей солюшънс " Деница Сачева беше номинирана за премиите на Българския хелзинкски комитет " Човек на годината " през 2012 година Тогава е препоръчана за премията поради поддръжката си на сирийската общественост в България и действия за уреждането на статута на сирийските бежанци в страната. Сачева е била и член на управителния съвет на фондация " За хората ", обществен специалист и доброволец. А също и ръководител на управителния съвет на Международния институт по опазване на здравето и здравно обезпечаване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР